Maria West - Personlig coach
Hvad er stress

STRESS


Hvad er stress?

Stress sker når kroppen har været i alarmberedskab for længe. Det er kroppen der reagerer på, at hovedet for længe har været under press, og ikke har ville lytte til signalerne. Det er kroppen der sender signaler om, at du snart ikke kan tåle mere pres. 


Den udbrede holdning er at stress kun forekommer, når man har for travlt på arbejdet, men det er ikke korrekt. Stress opstår også af bekymringer, og usikkerhed. Der er mange faktorer der kan gøre dig stresset. Så hvert enkelt stress forløb er forskelligt. Og derfor er det også individuelt, hvad du præcis har brug for hjælp til. 

Hvad er stress rent fysisk?

Hjernen har to centre, hippocampus og amygdala, der har forbindelse til stress. De er “kommandocentralen i vores hjerne hvor vi modtager signaler gennem høre, føle lugte, smage og synssansen. 


Ved længerevarende stress, kan amygdala tage over, og forbindelsen til hippocampus blive svækket. Faktisk kan stress skabe hjerneskade, og der derfor vigtig at få taget i opløbet. Man kan gøre meget for at afhjælpe stress og forebygge. VIDSTE DU ?

At stress ikke er et svaghedstegn? Men at du har været stærk for længe, og byrden nu er for stor, så din krop trækker stikket.


Symptomer på stress

Der er lige så mange måder at vise symptomer på, som vi er mennesker. Men der er nogle gængse, som du kan holde øje med hos dig selv, eller ´ din kollega.  


• Grådlabil

• Ændret adfærd
• Dårligere hukommelse

• Dårligere koncentration

• Dårligere kommunikation

• Man trækker sig fra det sociale
• Hjertebanken
• Nedsat immunforsvar – hyppige infektioner
• Hovedpine
• Tankemylder
• Hurtigere tale

• Søvnbesvær


Stresscoaching


Som coach hjælper jeg dig med værktøjer og rutiner der kan hjælpe dig ud af, eller udenom stress. Som coach arbejder vi fremad, og med handling. I det tempo der passer til hvor du er i din stress.

Vi har tæt kontakt, så du hele tiden har min støtte. Og jeg hjælper dig med at få ro på tankemylder, søvn og den dårlige samvittighed.


Først og fremmest går det ud på at neutralisere stresshormonet kortisol i dit system.


Det kan du fx gør ved gåture i naturen, eller blot ligge ude med et tæppe på, og slappe af, og have fokus på lydene omkring dig. Men igen, der er meget forskel på hvad du kan, hvis du er stressramt, og derfor snakker vi individuelt om hvad der er godt for netop dig.


Når du når til middel og let stress i dit stresslandskab (se model) så er du klar til at vi kigger på hvor stressen stammer fra. Det er vigtigt at vi ikke kun får dæmpet stressen, men også får kigget på hvilke mønstre du har med dig, der har udløst din stress. Derved kan vi stoppe det fra at komme igen.

VIDSTE DU ?

At hvis du har stress, er det vigtigt at du ikke slapper af med Krimi-tv. Det er hurtige klip, stressende indhold, som blot bevarer stresshormonet i din krop. 


Har du brug for en stresscoach?


Kontakt mig, hvis du har brug for hjælp med din eller din medarbejders stress. Jo før jo bedre. Det er altid lettere at klare udfordringer, med en wingman til at støtte og guide dig.


Jeg hjælper både private og virksomheder, så tøv ikke med at kontakte mig. Vi tager altid en helt uforpligtende snak som det første. 


Hvad kan du gøre for at forebygge?

VEJRTRÆKNING 


BOX BREATHING. At trække vejret er et af de vigtigste værktøjer til at håndtere stress. Det fortæller nervesystemet at der er ro på, og ved at bruge box breathing metoden dæmper det også tankemylder, og giver roligere søvn.

Se videoen og prøv det selv, om det virker for dig. Vi kan alle bruge en pause og nogle dybe vejrtrækninger.